Wat maakt wandelen in het Tsjechische Boheems Paradijs zo bijzonder?

Herfstuitzicht in Bohemen, foto: Wandawandelt

Tsjechië is een wandelland bij uitstek! Waar de meeste wandelaars direct denken aan het Reuzengebergte, is er nog zoveel meer moois te ontdekken in Tsjechië. Wanda van Wandawandelt ging op pad in Noord-Bohemen en ontdekte de schoonheid van het Boheems Paradijs en het IJzergebergte. Het gebied ten zuiden van het Reuzengebergte staat sinds 2005 op de UNESCO lijst van Geoparken. Genoeg reden voor Wanda om in te gaan op de uitnodiging van het Tsjechisch Verkeersbureau om het gebied te verkennen.

Bohemen,-Wandelpad,-Wanda

Wandelpad met markering

Wandelmarkering in Tsjechië. Het eerste dat ik ontdekte was de hele eigen manier van bewegwijzeren. De  wandelroutes in Tsjechië zijn uniform gemarkeerd. Het is een superhandig en eenvoudig systeem opgezet en onderhouden door de Tsjechische Wandel Club (Klub českých turistů). Er zijn slechts vier kleuren markering die ze gebruiken voor alle wandelroutes. Belangrijk om te weten is dat de wandelroutes zijn aangegeven met één van de vier hieronder genoemde kleuren met daarboven en daaronder een witte streep. Zie je markering met onder en boven een gele streep, dan is het een fietsroute.

De kleur van de markering geeft aan wat voor een wandelroute het is:

  • Rood: Lange afstandswandeling
  • Blauw: Andere belangrijke wandelroutes
  • Groen: Lokale wandelroute
  • Geel: Verbindingsroute

Op belangrijke kruispunten vind je wegwijzers met afstanden tot de verschillende bestemmingen aan de wandelroutes. Deze kleuren worden ook gebruikt op de wandelkaarten , hierdoor is het erg eenvoudig om je goed te oriënteren en zelf te bepalen welke wandelroutes je combineert.

Wandelen in het Boheems Paradijs. Een van de mooiste wandelgebieden vind ik wel het Boheems Paradijs in het noorden van Tsjechië. Het Boheems Paradijs is het gebied tussen de steden Mladá Boleslav, Jičín en Turnov, direct ten zuiden van het Reuzengebergte. Sinds 1955 is het een beschermd natuurgebied onder de naam ChKO Český ráj en in 2005 werd het uitgeroepen tot UNESCO Geopark. Dan moet het wel bijzonder zijn toch? En bijzonder is het zeker! Eeuwenoude bossen, miljoenen jaren oude zandsteenrotsen, diepe dalen, prachtige vergezichten, glinsterende meren, kastelen, burchten en kleurrijke stadjes zorgen ervoor dat je niet uitgekeken raakt.

Bohemen,-Kasteel-Kost,-Wanda

Kasteel Kost in Bohemen

Bohemen,-Jicin,-Wanda

Zomaar een detail in de stad Jicin

Er zijn tientallen wandelroutes beschreven en in kaart gebracht. Deze wandelroutes brengen je langs de hoogtepunten van de regio. Heb je zin in in een echte uitdaging? Wandel dan the Golden Path, een wandelroute van 118 kilometer in 7 etappes  en die langs alle hoogtepunten van het Boheems Paradijs voert.

Wandelen bij Hrubá Skála. Ik ging op pad bij Kasteel Hrúba Skála. Dit kasteel doet tegenwoordig dienst als luxe hotel. Vanuit de ruime kamers heb je zicht op de bijzondere rotsformaties waar het Boheems Paradijs zo bekend van is. De wandeling die ik maak start met een lange afdaling via een trap een kloof in. Het is muisstil, op het geritsel van kleine diertjes en het ruisen van de wind door de bomen na. De rotswanden zijn imposant en ineens voel ik me heel klein.

Bohemen,-Uitzicht-vanuit-hotelkamer,-Wanda

Het uitzicht vanuit mijn hotel, niet gek toch?

Bohemen,-Uitzicht-Mala-Skala,-Wanda

Uitzicht over Mala Skala, wat een ruimte en ongereptheid

Vanuit de kloof klim ik via trappen verder het bos in, op weg naar de geweldige rotsformaties die ik vanuit mijn kamerraam zag. De zon komt net op en werpt een zacht ligt op de bosgrond. Links en rechts staan paddenstoelen, het teken dat de herfst in aantocht is. Mijn wandeling brengt mij bij diverse uitzichtpunten die iedere keer weer voor een adembenemend uitzicht zorgen.

Wandelen in het IJzergebergte. Een prachtig gebied dat heel goed te combineren is met een bezoek aan het Boheems Paradijs, is het IJzergebergte. Het IJzergebergte is één van de kleinere gebergtes in Tsjechië, maar zeker een bezoek meer dan waard! Het ligt aan de grens met Duitsland en Polen en loopt bijna naadloos over in het Reuzengebergte. De hoogste berg in deze regio is Jested, met bovenop een uniek bouwwerk: de televisietoren. Als je de kabelbaan omhoog  neemt, kun je genieten van  prachtige uitzichten. In de televisietoren is een restaurant gevestigd waar je kunt genieten van een lekker kopje koffie of een heerlijke maaltijd. Daarna kun je via een van de vele wandelroutes weer naar beneden wandelen. De ongerepte natuur en perfecte wandelpaden maakt dit een waar wandelparadijs.

Bohemen,-Jested,-Wanda

Dit bouwwerk, tevens televisietoren staat op de hoogste berg van de regio Jested

Bohemen,-Herfst-uitzicht,-Wanda

Karakteristiek hersftlandschap in het IJzergebergte

Een ander mooi wandelgebied in het IJzergebergte is Obrí sud Javorník. Hier brengt een stoeltjeslift je naar boven waar je diverse wandelmogelijkheden hebt door het glooiende landschap afgewisseld met hier en daar een bos.

Bohemen,-Javornik,-Wanda

In Javornik kun je gebruik maken van liften

Bohemen,-Paddenstoeltje,-Wanda

Net als in heel Tsjechië gebruiken ze in het IJzergebergte ook dezelfde markering voor de wandelroutes als in heel Tsjechië. Deze markeringen worden supergoed bijgehouden en staan garant voor uren wandelplezier! Noord Bohemen in Tsjechië is dus zeker de moeite waard om als wandelaar te ontdekken.! Ga voor de wandeling over The Golden Path in Bohemen naar: Wandawandelt.nl

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?