Wandelen over de Goldsteig. De Top Trail door het legendarische Beierse Woud

Uitzicht vanaf Grossen Arber

In het uiterste Zuidoosten van Duitsland, in de bossen van het legendarische Beierse Woud loopt de lange afstandsroute Goldsteig. Deze Duitse Top Trail brengt je door het Nationale park van het Beierse Woud en nog 5 andere natuurparken. Met een route grotendeels evenwijdig aan de Tsjechische grens. En dat is een grens vol geschiedenis zoals we weten. Eeuwenoude handels- en smokkelpaden brengen je door een streek die alleen al door de naam tot de verbeelding spreekt. De wandelroute van liefst 660km eindigt in de grensplaats Passau. De route is opgeknipt in 23 etappes variërend tussen de 10 en 25km lengte. Wil je echt iets bijzonders, bekijk dan etappe nr.13 op de site van Top Trails of Germany. Die voert je over 8 toppen van boven de 1000m. Een pittige etappe, maar ook met acht keer een geweldig uitzicht als beloning.

De gehele Goldsteig op de kaart met bovenin start in de stad Marktredwitz

Voordat je in het Beierse woud komt te lopen kom je vanuit startplaats Marktredwitz in het geschiedenisrijke Oberpfälzer Woud. Als grensbos en -gebergte tussen Beieren en de Bohemen ooit strategisch van groot belang. Tussen de 11e en 13e-eeuw lag hier het hart van de Europese bourgeoisie en vorstenhuizen. Met als gevolg dat je er nu de grootste dichtheid aan burchten en slotruïnes van Duitsland vindt. Een niet te missen onderdeel van de Goldsteig die mede hieraan haar naam ontleent.

Nooit genoeg van het Beierse Woud
Wie niet genoeg kan krijgen van deze omgeving kan naast de Goldsteig terecht op meer dan 840km aan naastliggende wandelpaden. De meeste zijn rondgaande wandelingen en gekoppeld aan het moederpad. Ze bieden je de mogelijkheid je wandeltochten zelf vorm te geven met etappes naar keuze. Van het Beierse Woud krijg je immers nooit genoeg als ideale wandelomgeving wetende dat de infrastructuur op orde is.

Goldsteig_Qualitatsweg-Goldsteig-im-Bayerischen-Wald,-Haunkenzell,-Etappe-S14

Afdalen in het Bayerischen Wald op de Goldsteig

Hoogtepunten (en een dieptepunt) kort na de start…
De meeste wandelaars starten in Marktredwitz en lopen de Goldsteig zuidwaarts naar Passau. Rond Marktredwitz is meer dan alleen maar woud. Zo zijn we in Nederland niet de enige die dijken aan kunnen leggen. In de middeleeuwen legden monniken in het laaggelegen en waterrijke gebied rond Tirschenreuth een enorm stelsel van dijken aan om zo zeker te zijn van de visvangst. Nu is dit ‘Land van Duizend Dijken’ een van de rijkste vogelgebieden van het land met een uitgebreid netwerk aan fiets- en wandelpaden. Ideaal om met de Goldsteig te combineren.

Mis de op een rotsberg gelegen burchtruïne Weißenstein niet, romantisch en stoer tegelijk. Of de machtige burcht van Leuchtenberg, de grootste van het Oberpfälzer Woud gelegen bij het oude goudzoekersdorp (tja, Goldsteig…) Oberviechtach. Bij veel burchten vinden in de zomermaanden burchtfeesten plaats met, zoals het hoort in Beieren, het altijd aanwezige lokale bier.

Een bijzondere plek om te bezoeken is het Geocentrum bij Windischeschenbach. Hier is in het kader van onderzoek naar de aardkorst een gat geboord van ruim 9100m diep. Wereldwijd het diepste gat. Een must voor ieder die is geïnteresseerd in geologie en een absoluut ‘dieptepunt’ tijdens je wandeling…

Goldsteig_Grosser-Arbersee-Etappe-N14

Pauzeren aan de Grosser Arbersee in etappe N14 van de Goldsteig

Noordroute en Zuidroute
Op iets meer dan een derde van de route splitst de Goldsteig zich in een noordelijke en een zuidelijke variant. De noordroute loopt door het bergachtige gedeelte langs de Tsjechische grens. Daarbij loop je over het ‘groene dak van Europa’ met het grootste aaneengesloten bosgebied van Midden-Europa waar o.a. de beer en de wolf nog voorkomt. Veel bergen reiken boven de 1000 meter met hun typerende rotsachtige toppen vanwaar je grensoverschrijdende uitzichten hebt. De noordroute is sportiever dan de zuidroute met de ongerepte natuur continue om je heen. Uiteindelijk kom je langs het Drielandenpunt met Oostenrijk en opent het Donaudal zich voor je voordat je grensstad en eindpunt Passau bereikt.

Goldsteig_Blick-vom-Grossen-Arber,-Etappe-N14

Fabelachtig uitzicht vanaf de Grossen Arber in etappe N13, ook wel genoemd de 8000er Tour, vanwege de 8 toppen boven de 1000m.

Kies je voor de lager gelegen Zuidroute dan wisselen het woud en uitgestrekte weidevelden elkaar af. Je loopt niet meer in de bergen maar treft ze continue aan de horizon. Langs de grens met Tsjechië maar ook de Alpen komen in beeld, een indrukwekkend gezicht. Je loopt door een vruchtbaar gebied met een overvloed aan bloemen in het voorjaar en zomer. Daartussen de gemoedelijke dorpen waarvan je de kerktoren als eerste ziet. Ook op de Zuidroute wordt er geklommen, weliswaar minder hoog, en tref je heerlijke uitzichten.

Goldsteig_Wanderer-bei-Haunkenzell,-Etappe-S14

Wandelaars bij Haunkenzell in etappe S14 van de Goldsteig

Een korte variant
Wil je een kortere meerdaagse wandeling maken dan is de Nurtschweg een goed alternatief voor de Goldsteig. Ze ligt nabij het Oberpfälzer Woud en is over 140km een soort samenvatting van de Goldsteig. Ook hier tref je burchten, wouden, weiden, dorpen en kom je langs de grens met Tsjechië te lopen.

Informatie
Als aangegeven zijn de mogelijkheden voor wandeltochten in deze hoek van Beieren haast oneindig. De Goldsteig zelf is een top Trail maar eigenlijk zijn dat de aanliggende routes ook. De Goldsteig heeft een eigen website waarop je alle informatie vindt waaronder gedetailleerde etappe-beschrijvingen met kaart. Ben je benieuwd naar de andere Top Trails in Duitsland, klik dan hier.

Meer wandel- en fietsinspiratie over Beieren op ECKTIV

bekijk ook

Wandelvakantie Beieren en de Salzburger alpen+

Wandelvakantie Duitsland, Oostenrijk

  • 7 nachten
  • 8 juni - 22 september
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €949,-
Wandelvakantie Beieren, Altmühltal Panoramaweg+

Wandelvakantie Duitsland

  • Individuele reis
  • 4 nachten, 6 nachten, 8 nachten
  • 6 april - 6 oktober
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €499,-
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?