Vier vlakke fietsroutes door de Eifel

Foto: Eifel Tourismus GmbH, Dominik-Ketz

Fietsen door de Eifel is niet het eerste waar je aan denkt als je het indrukwekkende heuvellandschap ziet. Maar dat berust op een misverstand. Door de Eifel stromen de Kyll, Prüm en Sauer, een paar prachtige rivieren die door even prachtige dalen lopen. Maar er zijn nog meer mogelijkheden om de Eifel met de fiets over relatief vlak terrein te doorkruisen. Door gebruik te maken van voormalige spoorbanen steek je met bruggen of viaducten de mooiste dalen over of fiets je via talloze tunnels zomaar dwars door bergen heen. Dat maakt de Eifel tot een verrassende optie voor je fietsvakanties. We geven je hier een paar aantrekkelijke fietsroutes, waarbij het misschien goed is om te weten dat de gemiddelde helling van de fietspaden in de Eifel niet boven de 2% ligt.

Om de fietspaden zo vlak mogelijk te houden kom je onderweg veel bruggen en tunnels tegen, foto: Eifel Tourismus GmbH, Dominik Ketz

De Maare-Moezel: Fietsen over oude spoorbanen van de Eifel naar de Moezel
De 58 km lange licht dalende fietsroute loopt van Daun naar Bernkastel-Kues aan de Moezel en gaat over oude spoorbanen die zijn omgebouwd tot fietspaden. De geasfalteerde fietspaden door de bosrijke natuur van de Moezel zijn vrij vlak en liggen ver verwijderd van het overige wegverkeer. Je komt over talloze bruggen en viaducten en zelfs door een viertal oude spoorwegtunnels.
Meer over de Maare-Moezel fietsroute

Een van de tunnels op de Maare-Mosel Radweg, foto: Eifel Tourismus GmbH, Dominik Ketz

De Vennbahn Eifel-Ardennen: Fietsen over de oude spoorweg van de Eifel naar Luxemburg
De 125 km Vennbahnroute is tevens de langste fietsroute die over een voormalige spoorbaan loopt. Hij start in Aken en loopt door tot aan het Luxemburgse Troisvierges. De route heeft een bewogen verleden vanuit het industriële verleden waar kolenmijnen en metaalindustrie een hoofdrol speelden. Je komt o.a. langs oude fabrieksterreinen in Lotharingen en Luxemburg.
Meer over de Vennbahn fietsroute

Op de Kylltal fietsroute rijd je ook hele stukken direct langs de rivier en door het bos, foto: Maruba

De Kylltal fietsroute: Fietsen langs de Kyll door de Eifel naar de Moezel
De 121 km lange fietsroute door het dal van het wild-romantische riviertje de Kyll, begint bij de bron in Losheimersgraben en loopt tot aan de Moezel bij Trier-Ehrang, de oudste stad van Duitsland. De route leidt je door het afwisselende Eifellandschap en langs de karakteristieke vulkaanmeren, die zo kenmerkend zijn voor de Eifel. Trier kun je gerust een cultureel hoogtepunt noemen, als je over de historische Romeinse Brug over de Moezel rijdt of stil staat bij de oude Romeinse stadspoort.
Meer over de Kylltal fietsroute

Een aantal routes eindigt in de oudste stad van Duitsland Trier, waar je de oude Romeinse stadspoort en brug over de Moezel vindt, foto: Maruba

De Ahrtal fietsroute: Fietsen van Blankenheim naar Remagen-Kripp
De 75 km lange Ahrtal fietsroute start bij de bron van de rivier in de stad Blankenheim. Het eerste gedeelte gaat voornamelijk over een voormalige spoorbaan, waar je ook weer de nodige viaducten en meerdere bruggen en tunnels tegenkomt. De lichte en makkelijke route loopt door de natuur en langs de wijngaarden.
Meer over de Ahrtal fietsroute

De Ahr onspringt in de Eifelstad Blankenheim met zijn Eifelmuseum, foto: Eifel Tourismus GmbHD, Dominik Ketz

gastlandschaften_nl-Kopie

 

bekijk ook

Fietsvakantie langs de Rijn van Chur naar Konstanz+

Fietsvakantie Zwitserland-Duitsland

  • Individuele reis
  • 5 nachten
  • 28 april tot 10 oktober
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €999,-
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?