South West Coast Path: Engelands langste wandelpad langs de kust van Devon en Cornwall

Foto: Chris Spracklen

Met ruim 1000 km is het ‘South West Coast Path’ tevens de langste wandelroute van Engeland. Hij volgt de gehele wilde kustlijn van het schiereiland Cornwall van Minehead tot Poole Harbour. Je loopt over hoog oprijzende kliffen, langs afgelegen baaien met uitzicht over prachtige eilanden waar je soms overweldigd wordt door de mooiste luchten en de rijke geschiedenis. Je loopt er in de voetstappen van menig schrijver en dichter die hier inspiratie opdeden voor hun volgende verhaal. Kies voor je pauzes onderweg een oude smokkelaars herberg, waar je verse zeevruchten kunt eten met een goed glas cider of lokale ale. En met een beetje geluk nog sterke verhalen kan horen van een van de locals.

Het South West Coast Path op de kaart

Het South West Coast Path bestaat uit 1014 wandelkilometers langs de kust. Voor weinigen is het weggelegd om de gehele route aansluitend te lopen. In termen van wandeldagen zou een snelle wandelaar de hele route in ongeveer 30 dagen kunnen lopen,  maar als je onderweg het een en ander wilt bekijken, en dat wil je natuurlijk, moet je gauw 7 à 8 weken rekenen. In de praktijk doen liefhebbers van de route er meerdere jaren over, verdeeld over verschillende vakanties. De route is recent diverse keren bekroond, zo werd hij beschreven als één van ‘s werelds beste wandelroutes door de Lonely Planet in 2009 en enige VK wandelroute in hun 2012 Book of Great Adventures. De beste tijd om de trail te lopen zijn het voor- en najaar, maar ook de zomer en winter hebben hun bekoring. Zo kun je in september nog zwemmen in zee vanaf een van de vele stranden.

De trail is te bereiken via de dichtstbijzijnde luchthavens Exeter (ongeveer 18 km van de trail) en Newquay (1,5 km van de trail) in North Cornwall. Je kunt de trail ook per veerboot bereiken met Brittany Ferries. Tevens zijn beide uiteinden van de trail  vanuit Londen te bereiken met een combinatie van trein en bus.

Op de speciale site van de National Trails vind je uitgebreide informatie over het South West Coast Path. Niet alleen over de route, maar ook arrangementen en overnachtingsadressen. Kijk op nationaltrail.co.uk

Lopen over de randen van de kliffen heeft iets heel speciaals, foto: Davis Carvey

De rotsen in zee lijken hun eigen kunstexpositie te geven, foto: Andy Lyons

In de nazomer kleuren de kliffen paars door de heidevelden, foto: Andrew Wheatley

Je komt de meest bizarre rotsformaties tegen, foto: Adam Burton

Ga voor uitgebreide informatie over het South West Coast Path naar: nationaltrail.co.uk

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?