Wandelvakantie Pieterpad van Pieterburen naar Rolde

6-daagse Wandelvakantie over etappe 1 t/m 4 van het Pieterpad van de Waddenzee door het Groningse Hoge Land naar de Drentse heidevelden

Vanaf €349,-

Foto: Gertjan van Noord, Flickr

 • Nederland
 • Dagelijks, gehele jaar
 • Wandelvakantie
 • Individuele reis
 • 5 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Prijzen & Boeken
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

6-daagse Wandelvakantie over etappe 1 t/m 4 van het Pieterpad van de Waddenzee door het Groningse Hoge Land naar de Drentse heidevelden

Het gehele Pieterpad loopt in 26 etappes van het Groningse Pieterburen naar de Sint Pietersberg in Maastricht. Tijdens deze 6-daagse wandelvakantie van hotel naar hotel met bagagevervoer loop je de eerste vier etappes door Groningen en Drenthe. Dit noordelijkste deel van het Pieterpad begint in het open groene landschap van Groningen met zijn unieke Wierdedorpen en bomensingels. De laatste anderhalve wandeldag loop je door het best bewaarde Esdorpenlandschap van West-Europa in Noord-Drenthe met zijn hunebedden, brinkdorpen, zandverstuivingen en heidevelden.

Prijs | € 349

 • Prijs per persoon op basis van logies en ontbijt in een 2-persoonskamer
 • Toeslag: eenpersoonskamer € 140
 • Toeslag: bagagevervoer bij 1-persoonsboeking € 60
 • Toeslag: aankomst op donderdag t/m zaterdag € 30
 • Seizoentoeslag: aankomst tussen 31 maart – 30 juni  en 1 september – 31 oktober € 10
 • Seizoentoeslag: aankomst tussen 1 juli – 31 augustus  € 40
 • Boekingskosten € 19,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Aankomst dagelijks gehele jaar (m.u.v. Hemelvaart en Pinksteren)

Inclusief

 • 5x overnachting in geselecteerde adressen in een kamer met eigen douche/wc
 • 5x ontbijt(buffet)
 • Bagagevervoer

Niet inbegrepen

 • Overige maaltijden, drankjes
 • Lunchpakketten
 • Wandelgids Pieterpad deel I Pieterburen-Vorden
 • Korte OV-transfers onderweg
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Toeristenbelasting (ter plaatse te voldoen ca. € 2 per nacht per persoon)

ATTENTIE: Alle hotels volgen en voldoen aan de richtlijnen van de overheid m.b.t. Covid-19. Deze reis is o.b.v. logies en ontbijt. De hotels verzorgen lunchpakketten op verzoek en het diner wordt geserveerd in het restaurant met extra ruimte of serveren die op de hotelkamer. Bij tussentijdse veranderingen van de overheidsmaatregelen volgt ECKTIV de voorwaarden van de ANVR en SGR-garantieregeling.

Voorbeeld van een Wierde (heuvel), zoals in Ezinge in Groningen, foto: Hardscarf, Wikimedia

Omschrijving 6-daagse Wandelvakantie Pieterpad van Pieterburen naar Anderen (bij Rolde)

Het Pieterpad is 490 kilometer lang en loopt van Pieterburen in Groningen tot aan de Sint Pietersberg bij Maastricht. Het is de bekendste en populairste langeafstandswandeling van Nederland. Tijdens deze wandelvakantie wandel je op je eigen tempo gemiddeld 20 kilometer per dag. Je komt door het Groninger Hoge Land met zijn Wierdedorpen, je overnacht de tweede wandeldag in het oude stadscentrum van Groningen. Waar je de tijd kunt nemen om de stad eens te bekijken. Op de derde wandeldag passeer je de eerste Hunebedden en eindig je in het Drentse Zuid-Laren. Je laatste etappe trek je door het Drentse landschap met zandverstuivingen, boerendorpen en steek je het Balloërveld over. Om te eindigen in het plaatsje Anderen vlakbij Rolde.

*Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

Maak tijd om de gezellige studentenstad Groningen te verkennen, foto: Gertjan van Noord, Flickr

Service, vervoer en tips: Je reist op eigen gelegenheid naar Pieterburen. Met OV of auto. (Wij adviseren het OV). Je bagage wordt vervoerd, dus je wandelt comfortabel alleen met een dagrugzak. Zorg dat je overige bagage (max. 20 kg) elke ochtend voor 9 uur klaar staat bij de receptie van het hotel.

Transfers: In de meeste gevallen reserveren we iedere avond een hotel in de plaats van aankomst. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan overnacht je twee nachten in hetzelfde hotel. In dat geval maak je gebruik van het OV om heen of terug te komen. Het gaat om korte afstanden variërend tussen 10 à 20 minuten en houd rekening met bescheiden bedragen van gemiddeld 3 euro. Sommige hotels liggen net buiten de route. In dat geval zorgt de hoteleigenaar voor een transfer naar het begin of het eindpunt van de wandeling. Alle details staan goed beschreven in de reisbescheiden, die je uiterlijk 14 dagen voor vertrek ontvangt.

Voor onderweg: Voor de wandelingen zijn stevige liefst waterdichte schoenen met een goed profiel nodig. Zorg voor bescherming tegen zon en regen en voldoende warme kleding. Houd het weerbericht dagelijks in de gaten en pas je kleding hierop aan en vergeet bij warm weer ook je zwemkleding niet. Neem bidons mee zodat je onderweg genoeg te drinken hebt. Vraag de hotelier bij vertrek of je op die dag een eet- of drinkgelegenheid tegenkomt. Zo niet, laat dan een lunchpakket maken, kosten verschillen per hotel tussen de 7 en 15 euro.

Aan het eind van de eerste wandeldag kun je wat drinken in Winsum, Henk Binnendijk, Flickr

Programma wandelvakantie Pieterpad van Pieterburen naar Anderen (bij Rolde)

Dag 1: Aankomst Pieterburen
Je reist op eigen gelegenheid naar Hotel Waddenweelde in Pieterburen waar je wandelvakantie begint. Ben je op tijd dan kun je deze dag de omgeving verkennen of een bezoek brengen aan het zeehondencentrum.

Dag 2: Pieterburen – Winsum, afstand ca. 12 km
De wandeling begint bij het hotel. Je loopt door het weidse en vlakke Groningse ommeland met hier en daar een wierde, of heuvel, om de dorpen, bewoners en hun vee, te beschermen tegen hoog water toen er nog geen dijken waren. Je ziet ze in Mensingeweer en Maarhuizen. Je wandelt bij Maarhuizen langs het jaagpad van het kanaal en eindigt in Winsum met de gemetselde stenen brug de Boog. Na afloop van je wandeling reis je van Winsum met de bus (20. min, kosten zijn niet inbegrepen) terug naar Pieterburen waar je overnacht in hetzelfde hotel.

Het weidse landschap bij het Reitdiep, foto: Gertjan van Noord, Flickr

Dag 3: Winsum – Groningen, afstand ca. 19 km
Na het ontbijt reis je eerst met het openbaar vervoer (20 min. kosten niet inbegrepen) weer naar Winsum waar de etappe van vandaag start. Het dorp ligt aan het gelijknamige Winsumerdiep. De molen De Ster in het dorp staat op een heuvel en is daarmee het hoogste punt van Winsum. Ook de molen De Vriendschap torent hoog boven de oranje daken van het dorp uit. Je wandelt richting Groningen en na ongeveer een uur wandelen kom je in Garnwerd dat aan het schilderachtige Reitdiep ligt. Via Oostum met zijn mooie wierde en Wierum bereik je de stad Groningen waar je overnacht.

Dag 4: Groningen – Zuidlaren, afstand ca. 21 km
Je wandelt de stad uit langs het Hoornsediep over de Hoornsedijk naar het Paterswoldsemeer dat op de grens van Groningen en Drenthe ligt. Het meer ontstond door de veenafgravingen in de 16e en 17e eeuw. Nu is het, verbonden met het Hoornsemeer, een populaire recreatieplas en kun je genieten van de witte zeilen die over het water scheren. Door het polderlandschap wandel je over kronkelige paadjes steek je kanalen over met bijzondere bruggetjes tot aan Zuidlaren, het dorp van Berend Botje. In het centrum zie je zijn standbeeld en zijn bootje. Een dorp van zeven brinken, waarmee het de titel het groenste dorp van Nederland bemachtigde. Je overnacht vlak bij het eindpunt van de etappe, aan een brink.

Balloërveld wordt overgestoken op dag 5, foto: Gertjan van Noord, Flickr

Dag 5: Zuidlaren – Rolde – Anderen, afstand ca. 23 km
Je verlaat Zuidlaren via Dennenoord, een inrichting waar al sinds 1895 opvang en zorg wordt verleend aan psychiatrische patiënten. Van Zuidlaren voert het pad naar Schipborg en de Drentse Aa. Rond deze beek is het oude esdorpenlandschap bewaard gebleven met Saksische boerderijen op brinken, akkers op bolle essen en hooilanden in de lager gelegen beekdalen. Door de unieke natuur wandel je langs grafheuvels, over eeuwenoude karrensporen en tankgrachten naar het Balloërveld, een heidegebied dat in de maand augustus verandert in een uitgestrekte paarse deken. In Rolde, officieel eindpunt van Pieterpad etappe 4, is het nog drie kilometer wandelen naar Anderen waar je overnacht.

Dag 6: Vertrek uit Anderen
Na het ontbijt eindigt deze vakantie. Met het openbaar vervoer kun je naar huis of terug naar de auto in Pieterburen.

 

Reviews

De reis was goed verzorgd, bagagevervoer verliep uitstekend. Wel vreemd dat ons eind-adres (Herberg van Anderen in Anderen) 4 km van een bushalte af was gelegen. Op de slotdag hebben we deze kilometers eenvoudig gewandeld maar dat was met de koffers de volgende ochtend geen optie. Wij begrepen dat er altijd de mogelijkheid was om gebruik te maken van openbaar vervoer maar daar was in ons geval niet echt sprake van!

C. Kersten

Mijn cijfer:

8

Overzicht reis

Prijs Vanaf €349,-
Land Nederland
Regio Grongingen, Drenthe
Reisperiode Dagelijks, gehele jaar
Soort reis Wandelvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 5 nachten
Wandelniveau Niveau 2
Verzorging Logies/Ontbijt
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?