Fietsvakantie twee landen Duits-Nederlandse rivierenlandschap

9-daagse Fietsvakantie door het rivierenlandschap van zeven romantische rivieren in Nederland en Duitsland, langs vakwerkhuizen en natuurparken

Vanaf €650,-

Foto: Geysirius, Wikimedia

 • Nederland, Duitsland
 • mei - augustus
 • Fietsvakantie
 • Individuele reis
 • 8 nachten
 • Logies/Ontbijt
Bewaar reis
Boeken

Reisvoorwaarden 2021 : geld terug garantie bij code oranje

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gedurende deze fietsvakantie kom je door het rivierenlandschap dat bepaald wordt door maar liefst zeven rivieren; Maas, Swalm, Roer, Urft, Ahr, Rijn en Niers. Een fietsvakantie met veel afwisseling. Het ene moment kijk je uit over het imposante scheepvaartverkeer op Rijn en Maas. Het volgende moment kom over de mooiste fietspaden door het heuvellandschap van de Eifel. Ook de dynamiek van de grote steden en de rust van schilderachtige dorpen wisselen elkaar af.

Prijs | € 650

 • Prijs per persoon op basis van logies en ontbijt in een  2-persoonskamer
 • Toeslag voor een 1-persoonskamer € 260,-
 • Optioneel: halfpension à € 220,-
 • Optioneel: huurfiets € 135,-
 • Optioneel: huurfiets Ebike € 180,-
 • Boekingskosten  € 19,- per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50,- per boeking, SGR Publieksbijdrage € 5,-
 • Aankomst op zondag tussen 30 mei en 22 augustus 2021

Inclusief:

 • 8x overnachting in een 3- of 4-sterrenhotel
 • Bagagevervoer van hotel naar hotel
 • Boottocht op de Rursee
 • Parkeerplaats bij starthotel
 • GPS-routes
 • Routebeschrijving en kaartmateriaal
 • Service hotline

Niet inbegrepen zijn:

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Toeristenbelasting (ter plaatste te voldoen)

Fietsen door het wisselende rivierenlandschap, zoals hier van de Ahr

Beschrijving 9-daagse fietsvakantie twee landen Duits-Nederlandse rivierenlandschap

Je fietsvakantie begint en eindigt in Venlo. Waar je de auto gedurende de reis gratis kunt parkeren bij of in de directe omgeving van het hotel. De meeste fietskilometers ga je ontspannen afleggen over vrij liggende fietspaden of smalle landelijke weggetjes. Een uitzondering hierop vormen de toegangswegen naar de hotels en de routes door steden als Bonn, Keulen en Düsseldorf, als het tijd is voor sightseeing. Behalve een boottocht op de Rursee in de Eifel (inclusief), is een boottocht op de Rijn een aanrader. De fiets gaat mee aan boord en dan is het nog meer genietenom het landschap vanaf het water aan je voorbij te zien glijden. De afsluitende route door de Niederrhein-Regio, een ongerepte landstreek tussen Rijn en Maas, wordt vaak ervaren als zeer verrassend. Relaxt leg je de laatste kilometers door dit 5-sterrenlandschap af richting Venlo waar je de reis begon.

OVERNACHTEN ONDERWEG* | Venlo – Bilderberg Hotel De Bovenste Molen**** | Herten – Hotel “De Oolderhof”**** | Düren – Dorint Hotel Düren**** | Kall – Gästehaus Kloster Steinfeld**** | Altenahr – Hotel Ruland*** | Bad Godesberg – Insel Hotel *** | Monheim am Rhein – Comfort Hotel Monheim*** | Krefeld – Mercure Parkhotel Krefelder Hof****

*Bij onvoldoende beschikbaarheid wordt een alternatief adres gereserveerd in dezelfde categorie. Dit kan ervoor zorgen dat de route eventueel iets afwijkt.

De rivier de Roer door Sint Odilienberg, foto: Michielverbeek, Wikimedia

Programma fietsvakantie twee landen Duits-Nederlands rivierenlandschap

Dag 1: Aankomst in Venlo
Je komt op eigen gelegenheid naar Venlo. Bij het fraai gelegen hotel aan de rand van Venlo is voldoende gratis parkeergelegenheid. Kom op tijd om de bruisende binnenstad te verkennen, die niet voor niets zo populair is door onze oosterburen uit het Ruhrgebied.

Dag 2: Venlo – Herten 50 km
Vandaag volg de knooppunten-route door rustige buitenwijken van Venlo naar de Maas. In zuidelijke richting gaat het aan de rechter Maasoever tot het Kloosterdorp Steyl, waar je met de veerpont de Maas oversteekt en de Maasroute vervolgt via het Kastelendorp Baarlo naar het karakteristieke Maasdorp Kessel. Hier steek je nogmaals met de veerpont de Maas over en fiets je  via het Drakendorp Beesel over de Maasroute tot Roermond. Vanuit het centrum van Roermond zijn het nog een paar waterrijke kilometers naar Herten waar je overnacht.

De Maas oversteken bij Baarlo, foto: Jac. Jansen, Flickr

Dag 3: Herten – Düren 59,5 km + 20 km met de regionale trein Rurtalbahn
Vandaag kun je kiezen of je de hele route fietst of deels de Rurtalbahn neemt. Voor de fietsroute volg je de mooie knooppuntenroute door het dal van de Roer, via Sint Odiliënberg en Vlodrop, naar de Duitse grens. Dichtbij het dorpje Effeld gaat het pad over in het Roer-Oever-fietspad dat slingert door het prachtige landschap en langs idyllische dorpjes. Bijzonder is het stadje Jülich, met de historische Citadel en het fraai aangelegde Brückenkopf-Park. Geniet onderweg van Duitse versnaperingen op een van de vele Biergarten. Je eindigt vandaag op een mooie plek in het centrum van Düren in een hotel dat pas sinds 2019 is geopend.

Leuke break, een korte boottocht over de Ruhrsee, foto: Marisa04, Pixabay

Dag 4: Düren – Kall 69,0 km + boottocht op de Rursee
Vandaag een super-route, want hoe zuidelijker je komt hoe meer natuurschoon door o.a het Nationalpark Eifel. Dat wordt afgewisseld door schilderachtige dorpjes. Waaronder eeuwenoude burchten in het hoog op een rots gelegen Nideggen en in het stadje Heimbach. Voorbij Heimbach wordt kom je via een korte stevige klim bij de stuwdam Schwammenauel, waarna je een korte cruise (45 minuten) op de Rursee maakt. Vanuit Rurberg volg je de Urft-Radweg, eerst nog langs het meer zodat je een bezoek kunt bregen aan de Ordensburg Vogelsang. Verder stroomopwaarts terf je de Eifeldorpjes Gemünd en Kall. In dit laatst genoemde plaatsje overnacht je in het oude Kloster Steinfeld, een bijzonder hotel.
Opmerking: mocht onverhoopt dag 4 een regenachtige dag zijn, dan is het mogelijk om een deel van de route te bekijken vanuit de Rurtalbahn.

De burcht Hengebach bij Heimbach, foto: Frank Vincentz, Wikimedia

Dag 5: Kall – Altenahr 68,5 km, waarvan 50 km dalend
Door het schilderachtige Eifellandschap wordt je route vandaag vervolgd richting de Rijn. Na nog een kort stuk met vals plat langs het riviertje de Urft bereik je het stadje Blankenheim. Behalve een fraaie Middeleeuwse burcht en veel vakwerk-huizen, vind je  hier ook de bron van de Ahr. Dat betekent, dat je vanaf hier steeds bergafwaarts door het dal van de Ahr gaat. Soms tussen hoog oprijzende heuvels, dan weer door een breed dal. Bij het naderen van Altenahr, waar overnacht aan de Ahr, doemen op de zuidelijke hellingen de eerste wijngaarden op. Goede reden om de lokale wijnen te proeven.

Dag 6: Altenahr – Bad Godesberg 50,5 km
Vandaag fiets je nog ca. 25km door het Ahrdal, op mooie fietspaden langs de wijngaarden en door karakteristieke wijnplaatsen als Mayschoss, Dernau en Ahrweiler. Voorbij Bad Neuenahr, een bekend Kurort, eindigt de route langs de Ahr in Sinzig met als bezienswaardigheid de eeuwenoude Sankt-Petrus kerk (1225). Vanaf hier neem je de Rhein-Radweg richting de luxe overnachtingsplaats Bad Godesberg. Tip: maak tijd voor een vaartocht op dit schitterende deel van de Rijn, met een van de luxe schepen van de Köln-Düsseldorfer Deutsche Rheinschiffahrt.

Wijndorp Mayschoss tussen de wijngaarden, foto: Superbass, Wikimedia

Dag 7: Bad Godesberg – Monheim am Rhein 67,5 km
Ook deze dag is het volop genieten van de Rijn met uitzicht over het drukke scheepvaartverkeer.En omdat je twee prachtige steden tegenkomt zal het moeilijk kiezen zijn tussen Bonn (de voormalige Bundeshauptstadt en Beethoven’s geboorteplaats) en Keulen (Dom van Keulen) op de route. Deze gaat vandaag deels over de rechter Rijnoever (Rechtsrheinische) met af en toe oversteek met een veerpontje. De finish vandaag is ook op de rechter Rijnoever, in Monheim am Rhein, (enkele kilometers ten zuiden van Düsseldorf). Je hotel is hier prachtig gelegen aan de Rheinpromenade. Tip: mocht onverhoopt dag 7 een regenachtige dag zijn, dan is het mogelijk een deel van de route te bekijken vanuit de trein (b.v. van Bonn naar Keulen).

Dag 8: Monheim am Rhein – Krefeld 54 km
Vandaag fiets je nog de laatste mooie kilometers langs de Rijn, zowel rechtsrheinisch als linksrheinisch. Je brengt een bezoek aan Düsseldorf, met wellicht ook een fietstochtje over de wereldberoemde Königsallee, is een van de hoogtepunten tijdens deze fietsvakantie. De laatste overnachting is in Krefeld.

Fietsen als een koning over de wereldberoemde Königsallee in Düsseldorf, foto: Pikist

Dag 9: Krefeld – Venlo 42 km
Vandaag lag je de laatse fietskilometers af naar het eindpunt van de reis Venlo. De fietsroute langs het riviertje de Niers is een mooi voorbeeld van het indrukwekkende landschap in de Niederrhein regio. Ook het fietspad op het voormalige tracé van een oud lokaal spoorlijntje (de BahnRadweg) is een unieke fietsbelevenis. Je kunt als je wilt hiet nog een extra tiental kilometers inlassen voor een lus vanaf Grefrath naar het monumentale stadje Wachtendonk. De allerlaatste mooie kilometers leiden aansluitend door een fraai natuurgebied (Naturpark Schwalm-Nette) naar de eindstreep in het Jammerdal. Toepasselijke naam, jammer dat de reis hier eindigt.

Overzicht reis

Prijs Vanaf €650,-
Land Nederland, Duitsland
Regio Zuid-Limburg, Eifel
Reisperiode mei - augustus
Soort reis Fietsvakantie
Type reis Individuele reis
Reisduur 8 nachten
Verzorging Logies/Ontbijt
Vervoer Eigen vervoer
Bagagevervoer Inclusief
Hond toegestaan? Nee
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?