‘Rabaçal’, overal water in het hart van Madeira

Tekst en foto's: Wijopreis.eu

Er kunnen flinke verschillen zitten in de hoeveelheid water die de grootste waterval van Madeira naar beneden laat storten. De avontuurlijke en op en top ‘groene’ wandeling naar de ruim 100m hoge Risco waterval en de verderop gelegen ‘lagune van de 25 bronnen’ zijn een verplicht nummer voor elke wandelliefhebber.

Logisch dat dit een populaire wandeling is
De routes in Rabaçal, het hart van Madeira, zijn populair hadden ook Patricia en John van Wijopreis ontdekt. Daarom vertrokken ze wat later in de middag om niet al teveel tegenliggers op de smalle paden tegen te komen. Patricia en John vertellen over hun ervaringen:

‘Een breed, vlak en goed begaanbaar bospad bracht ons naar de Risco waterval. Het felgroene mos en varens steken mooi af bij het heldere stromende water van de levada (waterkanaal) waar je langs loopt. De waterval was bij ons een dun straaltje maar prachtig in het groen met een diep dal voor zich. Het was een genot om hier rustig te zitten en te luisteren naar het gekletter van het water. We aten op ons gemak een broodje, vergezeld door handtamme vinken die intussen wel weten wat er te halen valt bij al die mensen. Daarna liepen we iets terug voor het pad naar de 25 bronnen.’

Madeira P&J (6)

Aankomst bij de ruim 100m hoge Risco waterval die in de winter flink te keer kan gaan.

Het wordt steeds avontuurlijker
De totale afstand van de gecombineerde wandeltocht is maar zo’n 5km waarbij je in ca. 45 minuten bij de Risco waterval staat. Loop je door naar de 25 bronnen dan kom je flink wat traptreden tegen voordat je de sprookjesachtige lagune bereikt waar ontelbare stroompjes uit de bergwand komen.

‘Vergroeide bomen en het felgekleurde struikgewas geven samen met de varens en het hoge gras een gevoel alsof we door een tropisch bos lopen. Langs een afgrond lopen we over de levadamuur en niet veel later komen we bij een smalle steile trap naar beneden. Het gaat zo’n 80 treden omlaag naar een brede stenen brug over de droogliggende Ribeira Grande. Aan weerszijde van de brug kijken we de kloof in met machtige groene wanden en de immer aanwezige waterstroompjes en poeltjes vol kristalhelder water niet ver onder ons. Aan de andere kant van de brug gaan bijna net zoveel treden weer omhoog. Bovenaan is de begroeiing een stuk opener, zodat we kunnen genieten van de mooie vergezichten.’

Madeira P&J (2)

Zo nu en dan stap je uit de groen ‘jungle’ en kijk je uit over het dal.

Op zoek naar de 25 bronnen
Het laatste deel naar de 25 bronnen loop je als in een tunnel door de overhangende begroeiing. Je kijkt je ogen uit naar wat er allemaal aan mossen, planten en bloemen groeit. Dan verraadt een kleine waterval dat je bijna bij het eindpunt bent. Iets verderop ligt de wonderlijke lagune.

‘We komen aan bij een half open plek in het bos aan de voet van een waterval. Boven een poel komen vanuit de met varens begroeide wand allerlei waterstromen naar beneden. Het zouden er 25 moeten zijn, maar we tellen er veel meer. De poel is klein, de beek in de kloof ligt droog. De vrijgekomen rotsblokken tussen het heldere turkooizen water zijn nu welkome zitplaatsen. Omdat het al laat in de middag is, is het niet druk. Het is een heerlijke plek om te zijn en zo blijven we er een uurtje zitten waarbij we uiteindelijk de enigen zijn.’

Madeira P&J (8)

Helder water en maar een deel van de bronnen…

Patricia en John schreven een blog over hun wandeling in Rabaçal met daarbij ook wat praktische informatie. Lees het uitgebreide verslag op hun website: Wijopreis.eu.

>> Dit artikel met foto’s is een bijdrage van Wijopreis.eu

Madeira P&J (5)

Soms loop je door een groene tunnel langs de begroeide muren van de levada.

Madeira P&J (3)

Er is weinig ruimte tussen de levada en de afgrond maar lopen blijft veilig.

Patricia en John schreven een blog over hun wandeling in Rabaçal met daarbij ook wat praktische informatie. Lees het uitgebreide verslag op hun website: Wijopreis.eu.

Bekijk ook onze 8-daagse Wandelvakantie langs de kustlijn rond Madeira

 

Bewaren

Bewaren

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?