Nederlands/Duits Natuurpark: 160 km² panorama voor wandelaars en fietsers

Beeld uit video: Boutanger Moor

Op het eerste gezicht denk je misschien dat je er beter met je boot naar toe kunt, maar dat is dus niet de bedoeling. Je kunt geweldige wandelingen en fietstochten maken in het ‘Internationaler Naturpark Bourtanger Moor-Bargerveen’ op de grens van Nederland en Duitsland. Je geniet hier voortdurend van de  oneindige 180º vergezichten over veenvlaktes, afgewisseld door het water.

Ooit was in het grensgebied tussen het Duitse Nordhorn en Groningen een ruig en ondoordringbaar veenlandschap. Totdat in de 18e eeuw het hoogveen werd ontgonnen voor de turfwinning. Inmiddels heeft het veengebied dat oorspronkelijk onderdeel was van het 3000 km² grote Bourtangermoeras de status van beschermd grensoverschrijdend Natuurpark onder de naam ‘Internationaler Naturpark Bourtanger Moor-Bargerveen’.

Op plekken waar vroeger turf werd gestoken, mag de natuur weer haar gang gaan en ontstaat langzaam weer een typische veenbiotoop. De totale oppervlakte van het natuurgebied is nu 160 km² groot, waarvan 134 km² in Duitsland en 26 km² in Nederland. De laatste met de naam Bargerveen. Dankzij de samenwerking van Nederlandse en Duitse natuurorganisaties is er weer een bijzondere flora en fauna ontstaan met talloze soorten vogels, amfibieën en libellen.

Ga voor meer informatie over dit uniek veen-gebied naar: nl.naturpark-moor.eu/

Ga voor meer informatie over dit uniek veen-gebied naar: nl.naturpark-moor.eu/

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?