Onervaren wandelaar ontdekt de charme van wandelen op de Moselsteig

De burcht Elzt, foto Antwan Janssen, Ecktiv Community

Ondanks het feit dat wij geen echte wandelaars zijn kijken we met een zeer goed gevoel terug op deze trip. We waren al eens eerder in de Moezel, maar al wandelend beleef je het veel intenser en kom je op plekken waar je anders nooit zou komen. Wel realiseren we ons dat we geluk hadden met het prachtige weer en de aanwezige herfstkleuren die de omgeving nog mooier maakten.

Tekst en foto’s: Antwan Janssen

1.bochtindemoezel

Paraglider boven de beroemdste bocht van de Moezel bij Bremm

2.Beilstein

Zicht op het fotogenieke plaatsje Beilstein

Onze wandelvakantie over een deel van de Moselsteig, een 365km lang wandelpad langs de Moezel, start met een 3 uur durende autorit naar Cochem. Omdat we ruim op tijd zijn en we de komende dagen het gebied ten noorden van Cochem gaan verkennen,  gebruiken we de middag om een kijkje te nemen ten zuiden van Cochem. Zo bekijken we o.a. de beroemde bocht in de Moezel bij Bremm. Via een steile weg en een korte wandeling kom je uit bij het Gipfelkreuz vanwaar je een schitterend uitzicht hebt op de Moezel ver beneden je. Deze plek wordt veel gebruikt door paragliders en ook nu zijn er een aantal waaghalzen die de sprong maken. Onderweg naar ons hotel bezoeken we het fotogenieke Beilstein. De vriendelijke hoteleigenaar biedt ons een gratis parkeerplek aan tijdens onze wandeldagen. Wij slaan zijn aanbod beleefd af om het centrum van Cochem te verkennen, waar we ons tegoed doen aan een typisch Duitse maaltijd, wienerschnitzel met bratkartoffeln.

Bij het wakker worden zien we dat het Moezeldal nog in een dichte mist ligt. Na het ontbijt start onze eerste wandeldag, die met een lengte van 26 km meteen de zwaarste is dankzij een paar pittige beklimmingen. Na de eerste beklimming lopen we door het bos dat al redelijk in herfstkleur begint te komen. Door de mist krijgt het bos een mooie mystieke sfeer. Bij de eerste 2 uitzichtpunten zien we niets anders dan een dik pak mist. Pas bij het 3e uitzichtpunt trekt de mist op en zien we het Moezeldal met daarin Cochem en de Rijksburcht langzaam uit de mist verschijnen, een schitterend gezicht. De rest van de dag lopen we afwisselend door bossen, langs uitzichtpunten en door leuke dorpjes waar ook tijd is voor een terrasje om wat te drinken. Uiteindelijk bereiken we bijna 9 uur later het dorp Treis-Karden waar we de nacht doorbrengen.

6.uitzicht

Langzaam trekt de ochtendmist op

3.mistigbos

De volgende dag staat een relatief korte wandeling op het programma. Ook nu starten we met een pittige klim om vervolgens eerst een paar kilometer boven de Moezel te lopen. De aanwezige mist trekt in de loop van de ochtend op waarna het een stralende dag wordt. Na een prachtig uitzicht buigt de Moselsteig weg van de rivier richting burcht Eltz. Deze uit 1157 stammende burcht is één van de mooiste en best bewaard gebleven burchten van Duitsland en zeker een bezoek waard. Na een rondleiding door de burcht restte ons nog slechts 5 km naar onze volgende overnachtingsplaats, Moselkern.

7.burchtElzt

De burcht Elzt

8.bos

Er hangt nog nevel in het bos

9.wijnbouwaandeMoezel

Zicht over de wijngaarden langs de Moezel

10.Lof

Het plaatsje Lof aan de Moezel

Ook de laatste wandeldag laat de mist ons het eerste deel van de ochtend niet in de steek. Gedurende 17 km lopen we weer op en af langs de Moezel. Afwisselend door bossen en langs de wijnvelden waarvan de ranken zich al volledig in gele herfstkleuren tooien. Ondertussen beginnen we wel te merken dat we al 3 dagen aan het wandelen zijn, spieren op plekken waarvan ik niet eens wist dat ze er zaten beginnen zich te roeren. Rond 16.00 uur komen we het wijndorpje Lof binnenwandelen waar ons hotel voor de laatste nacht staat. Met uitzicht op de Moezel eten we hier heerlijk en laten onze herinneringen van de afgelopen dagen nog eens de revue passeren. Ondanks het feit dat wij geen echte wandelaars zijn kijken we met een zeer goed gevoel terug op deze trip. We waren al eens eerder in dit gebied geweest maar al wandelend beleef je het veel intenser en kom je op plekken waar je anders nooit zou komen. Wel realiseren we ons dat we geluk hadden met het prachtige weer en de aanwezige herfstkleuren die de omgeving nog mooier maakten.

Meer wandel- en fietsinspiratie over de Moezel op ECKTIV

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?