De gevaarlijkste wandelroute van Schotland

Foto: Marc, Flickr

Vergeet het maar als je ook maar een beetje hoogtevrees hebt. De Aonach Eagach Trail is niet voor watjes. De bijna 10km lange route loopt over een bergrichel die op sommige plekken zo smal is dat je er amper twee voeten naast elkaar kunt zetten. Niet voor niets wordt deze trail als de moeilijkste (en gevaarlijkste) van Schotland gezien.

Alanach (900x318)

De prachtige Glen Coe vallei laat nog niets van de gevaren zien… (foto Alanach).

Balanceren met handen en voeten
Aonach Eagach betekent letterlijk ‘getande richel’ verwijzend naar het middelste deel van de route. Het ligt aan de Glen Coe vallei niet ver van Fort William. Het eerste deel van de route kun je nog genieten van de prachtige dalen tot je bij de ‘munro’ Meall Dearg komt (een munro is een bergtop van minstens 3000 voet, vaak met naam en doorgaans uitdagend). Daarna is het vooral balanceren en klimmen en dalen met handen en voeten waarbij je nooit de concentratie mag verliezen. De bergrichel zelf is zo’n 2km lang en bestaat uit allemaal venijnige pieken tot je bij de tweede munro (met de naam Sgorr nam Fiannaidh) komt. Dat zou een plek van opluchting moeten zijn maar dat duurt maar even. De afdaling wordt namelijk als misschien wel het gevaarlijkste deel beschouwd.

grant-flickr (3) (900x501)

Aan het begin van de Aonach Eagach Trail kun je nog om je heen kijken (foto Grant Flickr)

Drie vijftigers legden hun avontuur vast
Het is duidelijk dat de Aonach Eagach Trail er een voor getrainde wandelaars is. Dat voor de 9,5km een tijd van tussen de 6 en 9 uur staat zegt genoeg. We bekeken met veel respect de film van de vijftigers Bernie, Mike en Dave die hun avontuur over de bergrichel vast legde. Ga voor meer informatie over Aonach Eagach Trail naar: Walkhighland.co.uk

Meer wandel- en fietsinspiratie over Engeland op ECKTIV

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?